Verksamhetsberättelse Boda Strandväg perioden 1 juli 2014 – 30 juni 2015

Styrelsen har under verksamhetsåret bestått av Lars Kilander, ordförande, Rune Bjureström och Göran Eriksson, ledamöter, med Roland Pihlström och Annelie Nässén som ersättare.

Kassör har varit Veronica Månsson Emanuelsson.

Under sommaren 2014 var vägen i ett hyggligt skick. Detta berodde delvis på att vi genomförde hyvling av vägen vid två tillfällen, varvid vägen också saltades. Väghyvlingens syfte är att skapa en vägbana som sluttar åt sidorna så att regnvatten inte stannar på själva vägen utan rinner ned i dikena. Samtidigt fylls uppkomna gropar igen, men för ett lyckat resultat fordras att groparna inte är djupare än vägens slitlager. Det har därför varit nödvändigt att vid flera tillfällen under verksamhetsåret fylla i uppkomna gropar manuellt.

Rekommendationen från Trafikverket är att slitlagret skall hålla en tjocklek på ca 7 cm och dit har vi fortfarande en bit kvar.

Under sensommaren genofördes dels en maskinell buskning av vägkanterna och en manuell siktröjning samtidigt som grenar över vägbannan togs bort till den förelagda höjden på 4,6 meter. Den maskinella röjningen försvårades delvis av att det finns många föremål och hinder inom vägområdet. Enligt senare riktlinjer från Trafikverket skall vägområdet anses vara 2 meter på vardera sidan av själva vägbanan. Det finns flera staket för nära vägbanan, men också buskage, häckar, soptunnor mm på vägområdet och bilar som parkerats delvis inom vägområdet. När man röjer maskinellt är det mycket viktigt att hela vägområdet är så fritt som möjligt. Utanför staket bör fastighetsägarna själva röja rent om man vill undvika skador. Vägsamfälligheten ansvara inte för skador på egendom inom vägområdet som uppkommer

t ex vid röjning eller plogning.

Det blev återigen en mycket varm och snö fattig vinter, men tyvärr blöt. Det medförde att vägen tjälade först en bit in på 2015. Vi hade under senhösten problem med en del djupare gropar som fylldes i för hand. Plogning skedde bara vid något enstaka tillfälle men nederbörd på kall vägbana har skapade isbeläggning, så sandning blev nödvändigt vid flera tillfällen. På vårvintern tjälade vägen och tjälen dröjde märkligt nog kvar ganska länge framför allt i östra delen, vilket hindrade oss att genomföra den tidiga planerade hyvlingen av hela vägen..

Det var först ett par veckor efter påsk som vi kunde komma igång och då valde vi att lägga bärlager (grövre material) på västra delen medan hyvling skedde på östra halvan. Lite längre fram på senvåren när bärlagret var tillkört lades sk slitlager (finare grus) på västra delen. Syftet med detta är att bygga upp bärigheten i vägen och att få en yta på vägen som går att hyvla.

Några få lass grus lades också på östra delen där de värsta groparna fanns.

Tack vare den milda vintern och att samfälligheten var stadd vid god kassa kunde vi lägga på mer nytt material på vägen än någon gång i vägen 29-årig historia. Det framgår av årsredovisningen att grusningen kostat 140.000 kr.

Såväl trafik som hastigheten på vägen verkar ha ökat. Att kontrollera vilka motorfordon som är behöriga att köra på vår väg är i praktiken helt omöjligt. Det kan konstateras att respekten för våra skyltar är dålig. Vid kontakt med personer som kört på vår väg utan att vara behöriga har de sagt att de inte sett några förbudsskyltar. Hur detta nu kan vara möjligt!

Det har under verksamhetsåret pågått flera nybyggen. Detta har medfört en omfattande och delvis störande tung trafik. Det är ofrånkomligt att transporter genomförs vid byggnation men det slitage och de skador som upp kommer skall inte belasta de övriga medlemmar utan ersättning för vägskador och slitage skall ersättas av berörda fastighetsägare. Det är dessa fastighetsägare som skall informera entreprenörer om vilka regler som gäller för trafik på vägen och svarar ekonomiskt gentemot samfälligheten. Det är mycket viktigt att dessa transporter inte hindrar ordinarie trafik, vilket skett under våren. Det ankommer på styrelsen att pröva vilken extra ersättning som skall utgå för tunga transorter. Vid verksamhersårets utgång finns fordringar på flera fastighetsägare som ännu inte är beslutade av styrelsen till belopp eftersom verksamheten ännu inte avslutats.

Det har tidigare påpekats att vägbanans bredd kan variera mellan 3 meter, på de smalaste ställena t ex på broar till normalbredd på högst 3,6 meter. Utanför denna bredd kan man inte räkna med att det finns tillräcklig bärighet för att två bilar skall kunna mötas. Det syns ganska tydligt på många ställen att möten har skett på olämpliga ställenvilket medfört att vägbanan sakta men säker tryckts ut i diket. Detta är ett stort och kostsamt problem. Dels därför att vi tid efter annan måste dika om, men dels också att beteendet medför risk för dikeskörning och slutligen att underhållskostnaden ökar när/om vägbanan blir bredare.

Samfälligheten har under våren satt upp skyltar vid vägens ändpunkter varav det framgår var informationen om vägen finns att söka. En titt på www.bodavagen.sr rekommenderas.

Trafikverket har i skrivelse som kom till föreningen den 22juni meddelat att man skall genomföra en inspektion av vägen senare under sommaren.

Inspektionen skall enligt meddelandet bl a omfatta slitlagret, vägtrummor, broar och röjning

till normalt 2 meter från vägkant och 4,6 meter i höjd.

Under verksamhetsåret har ett omfattande frivilligt och oavlönat arbete nedlagts av medlemmar. Styrelsen vill framföra ett varmt tack till de som engagerat sig.

Lars Kilander Rune Bjureström Göran Eriksson