Verksamhetsberättelse Boda Strandväg för perioden 1 juli 2013 – 30 juni 2014
Styrelsen har under verksamhetsåret bestått av Lars Kilander, ordförande, Rune Bjureström och Göran Eriksson, ledamöter, med Mette Kvarnung och Roland Pihlström som ersättare.
Kassör har varit Emma Olsson.
Under sommaren 2013 skedde röjning av vägkanter med hjälp av inhyrd maskin. Resultatet var mycket varierande bland annat på grund av att många hinder finns inom vägområdet som sträcker sig 1,5 meter från själva vägbanan. Dels finns många staket för nära vägbanan, men dels också buskage, häckar, soptunnor mm på vägområdet och bilar som parkerats för nära eller delvis på vägen vid tomter. När man röjer maskinellt är det mycket viktigt att vägområdet är så fritt som möjligt. Utanför staket och vid vägen bör fastighetsägare själva röja om man vill undvika skador på staketen vid röjning. Det är särskilt viktigt att siktröjning kan ske eftersom det bedöms som en trafiksäkerhetsfråga som åligger samfälligheten.
Vägen höll en hygglig standard under sommaren eftersom det var relativt lite nederbörd.
Under sensommaren och hösten regnade det destomer och det uppstod stora och ibland djupa gropar. Styrelsen beslöt därför, vilket redan aviserats vid årsmötet att pröva med en väghyvling eftersom vi bedömde att tillräckligt slitlager numera, efter flera års arbete med grusning och iläggning av gropar fanns på vägen. Hyvlingen skedde i september och resultatet var mycket positivt. Under hösten har också kompletterats med några vägtrummor och mindre dikning genomförts. Vidare har trasiga och ruttna broräcken ersatts av betongbalkar som kunnat anskaffas, utan annan kostnad än transporten, som placerats och fästs på sidan av de två broarna. På broarna har också uppsatts reflexer. Fler reflexförsedda stolpar har också uppsatts främst i innerkurvor för att skydda dikena mot skador genom att dikena pressas igen. Den typen av skador förekom tidigare i stor omfattning och särskilt vid tunga och långa transporter.
Vintern blev varm, snöfattig och ganska regnig. Någon tjäle som normalt skyddar vägen under vinterperioden blev det inte, vilket ökade påfrestningarna på vägbanan. Den varma vintern medförde dock mycket lägre kostnader för vinterväghållningen och gjorde att vi något tidigare än beräknat kunde göra en ny väghyvling följt av omfattande grusning och saltning. Resultatet blev mycket lyckat och vägbanan har haft en god hållbarhet och färre gropar har uppstått än under tidigare år. Det kan inte nog understryckas att det är viktigt att hålla låg hastighet och särskilt vid vått väglag för att vi skall slippa att gropar bildas.
Det kan konstateras att hastigheterna på vägen ökat markant efter hyvlingarna när vägen varit i bättre skick än tidigare. Detta har varit särskilt märkbart nu under våren och försommaren. Det är också mångas uppfattning att trafikmängden på vägen ökat, en uppfattning som styrelsen delar. Det förefaller också vara så att den olagliga genomfartstrafiken ökar när vägen är bättre.
Trafikverket hade tillsyn av vägen i slutet av februari 2014. Av protokollet framgår att röjningen efter vägen behöver göras. Man anser att vegetation skall tas bort på ett område av 2 meter från vägbanan samt till en lägsta höjd av 4,6 meter. Bredden kan vara mindre vid tomter. Det kan noteras att det vägområde som uppläts av markägarna vid vägens bildande 1929 var själva vägbanan och ett område som omfattade vägkant, vägslänt och dike, vilket tidigare av dåvarande Vägverket bedömts vara 1,5 meter på vardera sidan av körbanan. Man hade också vid tillsynen synpunkter på betongbalkarna vid broarna. Trafikverket rekommenderade att vi fortsätter att fylla på med grus på vägen, så att vägen kan formas så att vatten rinner av vägbanan, vilket kräver ett slitlager på 5 – 7 cm.
Pumpstationen för VA innanför Måsholmen var färdig strax efter årsskiftet. De skador på vägen som befarats uteblev. Vattenfall har under året fått tillstånd att på korsa vägen med elkablar på 4 ställen och det kommer säkert att bli så på flera platser den närmaste tiden eftersom man arbetar med att ta bort luftledningarna och bygga ut elnätet i vårt område.
I några fall kan det bli aktuellt att gräva ner nya ledningar i vägbana eller dike.
Frågan om dragning av kommunalt VA i det planerade kommunala verksamhetsområdet väster om Måsholmen har inte kommit längre än tidigare, med undantag för att man sagt att ledningen som skall anslutas vid Måsholmen skall sluta i Gubboda. Öster om Gubboda skall anslutning ske väster ut. Om man avser att gräva i eller vid vägen eller högre upp från sjön är inte klart.
Inom östra delen av Klemensboda har styckats ett antal nya tomter som tillsammans med annan tidigare bebyggelse skall anslutas i en under året bildad gemensamhetsanläggning vilket medför grävning för nedläggning av VA-ledning som kommer att korsa vägen.
Vägsamfälligheten har träffat avtal med Mutsunda – Klemensboda samfällighetsförening
(Klemensboda GA:2) om att mot en årlig ersättning använda Boda Strandväg för tillfart till Lillängsvägen för de fastighetsägare som har båtplatser på Klemensboda S:1. Vidare har avtal ingåtts med Bygärdets Samfällighetsförening som sedan 1991 förvaltar den gemensamma vägsträckan på 80 meter som utgör den första asfalterade delen av Boda Strandväg vid anslutningen till Spillersbodavägen. Avtalet innebär att vi delar på kostnaderna för vinterväghållning och att vi betalar ersättning för slitage dvs i huvudsak underhåll och lagning av asfaltbeläggningen.
Vid förra årsmötet beslutades att den ordinarie årsavgiften på 1 500 kr skulle anses motsvara en fastighets normala användning av vägen. I det ingår trafik som sedvanligt generaras av fastighetens brukande som bostad eller fritidshus. I sedvanligt brukande ingår också något enstaka transport av grus, jord eller andra enstaka tillfälliga tyngre transporter. När det handlar om skogsavverkning, mer omfattande byggnationer, anläggningar eller markarbeten som kräver transporter på vägen beslutades att anmälan skall ske till styrelsen som i efterhand kommer att göra en bedömning av om skador uppstått pga transporterna och vilken ersättning som i sådana fall skall utgå. Det kan konstateras att anmälningarna om transporter varit mycket fåtaliga trots att man kunnat iaktta transporter som måste anses vara utöver sedvanligt brukande. Det är alltid fastighetsägaren som skall göra anmälan till styrelsen och dessutom lämna instruktioner till de entreprenörer som anlitas om de regler som gäller vid vägens brukande. Det är också alltid fastighetsägaren som svarar ekonomiskt gentemot samfälligheten för det eventuella slitage eller de skador som uppkommer vid transporter på vägen och inte de anlitade entreprenörerna.
Under verksamhetsåret har ett omfattande frivilligt och oavlönat arbete nedlagts av medlemmar. Styrelsen vill framföra ett stort tack till de som engagerat sig.
Klemensboda och Gubboda den 11 juli 2014
Lars Kilander Rune Bjureström Göran Eriksson